Pokok Pikiran Pupuhu Adat Wengkubumi Purwajagat Pabuaran tentang Subang

SUBANGBARU.com, Pabuaran – Ratusan masyarakat Karanghegar dan sekitarnya, Jumat (7/7/2017) kemarin tumpah ruah di halaman kantor Desa Karanghegar, Kecamatan Pabuaran mengikuti acara gelar budaya “Ciri Sa Nagri Cara Sa Desa”. Hadir pula dalam kegiatan tersebut para tokoh masyarakat Pabuaran, BupatiSubang Imas aryumningsih dan Bupati Purwakarta sekaligus ketua DPD Golkar Jawa Barat Dedi Mulyadi.

Berbagai bentuk seni budaya ditampilkan dalam gelaran budaya tersebut diantaranya Hajat Tujuh Tumpeng, Rajah Jagat, Ritual Tari Pohaci, Tarawangsa, Tutunggulan dan Wayang golek. Dalam kesempatan tersebut Bupati Subang Imas Aryumningsih bahkan tanpa segan ikut memainkan tutunggulan bersama warga. Sementara itu Dedi Mulyadi pada kesempatan tersebut dalam sambutannya mengungkap secara lengkap filosofi pantun yang dilantunkan Mang Ayi, seniman pantun Subang. Bahkan diakhir sambutan dirinya berjanji akan menggaji Mang Ayi Rp. 3 juta per bulan, asalkan mang Ayi membuat Paguron untuk melestarikan pantun.

dedi mulyadi subang budaya subang

Dalam kesempatan gelar budaya tersebut dibacakan pula pokok pikiran pupuhu adat Wengkubumi Purwajagat Pabuaran tentang Subang. Ke tujuh pupuhu adat tersebut yaitu; Andri Yanto, Wahyudin, Atam Permana, Tambrin Aprianto, Aby Akbar, Suwira dan Diki Faizal Akbar. Pokok pikiran tersebut dibacakan oleh Diki Faizal Akbar, yang isinya sebagai berikut :

 

Sampurasuun….

amit ampun nya paralun ka wujudna gusti nu Maha Agung…

jembarna ka para luluhur sabudeureun awuun…

ka ibu agung ka rama agung..

ka ibu nu teu munggaran ka rama nu teu munggaran..

deuheusna ka ibu rama nu jd cukang lantaran urang gumelar di ieu pawenangan

abdi seja deuheus tawis pangdeuheus ka kersana eyaang ……..

sarta teu hilap ka dulur nu opat nyatana

angin

seuneu

taneuh

cai

pancerna diri simkuring pun.

muga waras jati walagri raga sampurna…

Rahayu ..

 

Ibu bupati Subang Hj. IMAS ARYUMNINGSIH NU DIPIHORNAT

BAPAK BUPATI PURWAKARTA BAPAK H DEDI MULYADI

BAPAK DANDIM 0605 SUBANG

BAPAK KAPOLRES SUBANG

BAPAK IBU TAMU UNDANGAN ANU SAMI Nu SAMI dipihormat

 

“CIRI SA NAGRI CARA SA DESA”

Desa Mawa Cara Nagara Mawa Tata

Dina Ngertakeun Bumi Lamba.

 

Ieu subang masih anu urang

Urang subang tandang makalangan

Subang anyar SubangBARU

Dina hiji sisimpangan zaman

dina eling atawa henteu elingna

kiwari jeung wanci kahareupna

Subang mangrupa titik pancer ekonomi dunia

 

Perluasan megapolitan Jakarta

jeung pangwangunan trans Jawa

nu geus aya di hareupeun mata

kudu bisa nimbulkeun rasa deudeuh jeung nyaahna….

nalika Subang lir ibarat panto gapura ….

nu taya pangjagana.

 

Ayeuna mun pamarentah daerah jeung rahayat can siap nyanghareupan persaingan ekonomi global

akibatna loba nu bakal katinggal

 

Kudu aya pamikiran anyar

Strategi anyar

Tata kelola nuanyar

Jeung visi nu anyar

Gerakan anu anyar

Keur subang anyar nyatana Subang Baru

 

Gerakan masyarakat sipil biasa

Nu bisa Ngarekontruksi Subang jadi unggul

Ku cara nata infrastruktur

Keur ngajaga rahayat nu berbudaya

Nu bakal ngalahirkeun generasi kaharepna

Ieu bisa dilakonan ku pamarentah anu beresih jeung gaduh orientasi kana pelayanan ka rahayatna

 

SUBANG ANYAR nyaeta SUBANG BARU

 

Yen Urang Subang bakal NgaDorong pemangku kebijakan anu kudu patuh kana hukum jeung aturan perundang-undangan, oge ngarojong penegakkan hukum pikeun anu nyalahgunakeun wewenang kakawasaan

Urang Subang kudu Ngadorong keterlibatan publik jeung para pemangku kepentingan dina proses perencanaan, pengawasan sareng evaluasi pembangunan di Kabupaten Subang

Urang Subang kudu Ngadorong lahirna pamimpin jeung kapemimpinan anu bersih, jujur, transparan jeung adil oge mikacinta rahayatna ku sumanget pangabdian anu tulus tanpa pamrih.

 

Saha jeung dimana atuh urang Subang?

Urang Subang nyaeta anu aya di tiap tiap palemburan

Nu ngarti kana nilai nilai kahirupan…

Nilai agama jeung berketuhanan

Nilai nilai kamanusaan

Nilai nilai kabangsaan

Nilai nilai kaharahayatan

Nilai nilai kaadilan

 

Nu nyatana nyaeta Pancasila

Nu jadi landasan hirup berbangsa jeung bernagara

 

Urang lembur atanapi masyarakat adat ieu anu bakal jadi solosi pikeun masalah masalah anu bakal ka sorang

Mun kamari urang teu hariwang lantaran pangaruh budaya bangsa sejen nu asup ka urang

Naha ayeuna urang kudu teu hariwang lantaran nu asup lain pangaruh budayana… tapi datang asupna bareng jeung wujud manusana.

Ieu tangtisna bakal tagiwur jeung urang ayeuna

 

Subang jadi gerbang utama asupna bangsa sejen…

Patimban mangrupi palabuhan internasional salah sahijina

 

Teu cekap ukur ku endanhna gapura gapura …nu diwangun ku sarerea…

Tapi eta gapura kedah jadi siloka pikeun urang…

Yen gapura tanpa pangjaga lir ibarat ..

Nuduhkeun eta tempat anu kalintang luhur hargana tapi dibebaskeun mangga rek dikumaha….

 

Saha nu ngajagana…

Nujagana nyaeta sikap mental jati diri urang nyaeta jati diri urang subang…

 

Urang Subang anu bakal pangheulana pagiling gisik jeung bangsa sejen

Can ayana panggeuing bisa jadi nu pangheulana nimbulkeun persoalan

nyaeta urang nu aya didieu ayeuna…

 

Arus Investasi jeung datangna pendatang moal bisa dihindari…

Sabisa bisa urang ukur bisa nyalametkeun naon nu bisa disalametkeun

Sabisa bisa urang Ukur bisa mertahankeun naon anu ukur bisa dipertahankeun

Lain kajadian anu bakal engke…

Tapi ayeuna keur kasorang

 

Nu Kudu Hade basa someah ka semah

Nyaeta ka semah anu bisa pindah cai pindah tampian sangkan jati teu kasilih kujunti…

 

Ayana ki jaga tirta

Ayana ki jaga raksa

Ayana ki jaga gama

Ayana ki jaga wana

Jeung nu sanesna

Mangrupi tekad nyata pikeun ngajaga lembur ngaraksa desa

Desa mawa cara nagara mawa tata ngarumat tali paranti dina ngertakeun bumi lamba

 

Acara ka acara dina wengi ieu parantos ka pedar…

Sanes ukur seremonial… tapi kedah ngawaruga janten jati diri pikeun nyorang zaman dugi ka tiasa nangtunganana…..

 

Tata tani sistem domino kedah tiasa nguatkeun ketahanan pangan…

Nu rebuan hektar sawah gagal panen …

 

Moal aya solusi mun ukur silih tuding nunjuk saha nu salahna….

Ku sumangetna para nonoman lembur … di kanpung adat suka hayu…ngariung mecahkeun soal soal ieu… dugi kiwari di desa karang hegar pabuaran sanes ukur basa basi sok sanaos dukuat kaitkeun sareng usumna politik tapi sing yakin yen ieu diwangun ku kasadaran micinta ka Subang…

Subang anu urang… urang anu Subang…

 

Cag rampes rahayu…

Wassalamualaikun wr wb.

IMG-20170708-WA0013

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *